Silviu Barbulescu

Go to content

Main menu

Speologie

Speologie
Speologia este stiinta care se ocupa cu studiul pesterilor. Este un domeniu foarte vast si reuneste o multime de alte stiinte cum ar fi carstologia (care se ocupa de formarea pesterilor), biospeologia (care studiaza formele de viata care traiesc in pesteri), speo-arheologiaSpeologia este o stiinta de platforma, mai multe discipline distincte ale stiintei dandu-si concursul pentru a formaimagine completa asupra fenomenelor legate de golurile naturaledin scoarta pamanatului.

Caput TSA1 2006

TSA 1 2006 Apuseni
Avenul Acoperit

2006 Apuseni TSA 1
Humpleu


2006 Apuseni Sistemul Humpleu cuprinde: Pestera Mare din Valea Firei, Avenul din Poienita si Pestera cu Apa din Valea Firei, si se dezvolta în Dl.Humpleului, între Valea Ponorului si Valea Firei, afluenti ai Somesului Cald (Muntii Bihorului). Sistemul carstic Humpleu este declarat Monument al Naturii prin Decizia nr.147/1994 a Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean Cluj si este în custodia Clubului de Speologie "Omega" din Cluj-Napoca.

Bortig

Avenul Bortig (adanc de aproximativ 40 m., este cel de-al doilea ghetar ca marime din Europa, dupa Ghetarul Scarisoara).

Imagini Thumbnails
Padis

Complexul carstic Cetatile Ponorului - cel mai grandios fenomen carstic din Romania

Pestera Pargavului    2008.07.20

Pestera este situata in bazinul Tismana. Acces Bucuresti—Tismana–Topesti. Pestera contine formatiuni rar intilnite din calcar negru.
Pestera Ciclovina Ponorici    2008.09.24

Pestera este situata pe teritoriul localitatii Ciclovina (comuna Bosorogi judetul Hunedoara), la izvoarele raului Luncani, afluent al Streiului. Bucuresti-Bosorogi 460 km

Imagini ThumbnailsPestera Sura Mare    2008.09.25

Localizare si cai de acces,Curs subteran proportii monumentale ale vaii Ghaba,Sura mare se deschide la baza versantului numit Fruntea Mare cu 500m aproximativ la nord-est de localitatea Ghaba (judetu Huneduara) la o altitudine de460 m(Bazinul Streiului).
La circa 2 300 m distamta de la intrare se patrunde dintr-o data in Sala Mare ,care reprezinta portiunea terminala a Surei Mari .Ea rasplateste din belsug eforturile facute . Aici se afla cele mai frumuase gururi din tara .
Sura Mare poate fi considerata datorita complexitatii sistemului ,al proportilor si al spebotemelor pe cat de rare , pe atat de impresionate ca unul din cele mai grandiuase fenomene carstice din Romania


Back to content | Back to main menu