Silviu Barbulescu

Go to content

Main menu

Speologie 2012

Speologie
Decebal

Decebal si Cazanele Mari ale Dunarii 2012.04.28


Statuia lui Decebal este înaltă de 55 m si lată de 25 m. Ea este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar sase metri mai putin decât Statuia Libertătii, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, si cu aproximativ 10 metri mai mult decât înăltimea legendarului Colos din Rhodos.
Locul realizării sculpturii este în apropiere de ora
sul Orsova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.

Câteva dimensiuni ale statuii sunt:
lungimea ochilor: 4,3 metri
lungimea nasului: 7 metri
timea nasului: 4 metri.

Prin constructia acestei statui modelate în munte, Iosif Constantin Drăgan a dorit să comemoreze, dar să si demonstreze contributia românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componenta sa daco-tracă.

Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita si Ogradena, fiind formate din doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici, despartite intre ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pestera Veterani 2012.04.28


Conoscuta si sub denumirea: Pestera din Panza Curii sau pestera Maovat. Dacii o considerau sanctuar al zeului Zamolxis. Au fost gasite la baza pantei de la intrarea in pestera unelte din epipaleoliticul tarziu.
A servit succesiv ca: adapost pentru soldati, punct de observatie, adapost pentru vite, etc

Localizare: pestera este sapata in malul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, in masivul muntos Ciucaru Mare, la 500 m aval de Pestera de la Gura Ponicovei, sub peretele denumit Panza Curii. Alt. abs. 73 m.Acces: numai de pe Dunare, unde deschiderea sa este usor vizibila. Exista amenajat un mic ponton de acostare la baza peretelui de acces, de la care se urca o scurta panta abrupta pana la intrarea in pestera.

Descriere: Pestera este mijlocie, 64 m si este in intregime fosila si are un caracter usor ascendent. Pestera are o galerie scurta de acces, o sala mare (de 28 m latime si 37 m lungime, inalta de pana la 20 m). Sala este luminata direct printr-o fereastra. Exista o galerie vestica ascendenta dezvoltata pe diaclaze, la intrarea careia se afla un zid de fortificatie din piatra, partial distrus. In partea terminala a salii exista amenajata o fantana - "Fantana Turcului".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pestera Ponicova 2012.04.28


Nume: Pestera Gura Ponicovei, Pestera Ponicova, pestera de la Gura Apei, Pestera liliecilor.

Speleometrie: Lungimea = 1666 m, Denivelare = -60 m; Cea mai mare pestera din Clisura Dunarii

Localizare: Pestera este sapata in malul stang al Dunarii, in masivul muntos Ciucaru Mare.

Acces: Intrarea principala cea mai accesibila in pestera este situata in Cheile Ponicovei unde se ajunge din DN57 coborand pe langa podul de peste rau si continuand sa mergem pe vale pana intalnim intrarea in pestera. O alta intrare in pestera se afla la un nivel superior fata de prima dar este mult mai greu accesibila. Pestera prezinta o a treia intrare situata la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge numai inaintand cu barca pe Dunare.

Descriere: Pestera este compusa dintr-o seie de galerii care comunica intre ele, situate pe doua etaje. Etajul superior este fosil in intregime, iar etajul inferior este subfosil. Galeria Principala (Galeria Ponicovei) uneste intrarea de la nivelul inferior al paraului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunarii, si are o lungime de 400 m cu o denivelare de 36 m. Aceasta galerie atinge inaltimi de pana la 26 m. Prin intrarea monumetala lumina patrunde adanc in interiorul galeriei inalta de 22 m care comunica cu Sala Mare lunga de 100 m, 32 m inaltime si 50 m latime.

In perioadele de viitura este posibil ca Galeria Ponicovei sa fie inundata total sau partial.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pestara Sura Mare


Localizare Ohaba-Ponor DC 65 (intre Petrosani si Hateg E79)
Deschiderea pesterii este monumentala de 40 m inaltime si 12 m latime la baza. Galeria activa este greu de parcurs intrucat exista mai multe cascade, bolovani, semisifoane, saritori, portiuni de inot dar si sali mari si spatii gigantice care rasplatesc efortul pe deplin.

De aceasta data nu am ajuns pana in sala Mendip.

2012.11 Pestera Ciur Ponor si Pestera Meziad


Pestera Ciur Ponor:
Pentru a ajunge la Pestera Ciur Ponor este indicat traseul prin localitatile Beius si Rosia.
Este una din cele mai lungi pesteri din Romania.

Pestera Meziad:
Pestera Meziad este o pestera mare, fiind una dintre primele pesteri amenajate si mult timp a fost considerata una dintre cele mai lungi pesteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele).
Este situata în judetul Bihor pe Valea Meziadului în regiunea sud estica a Muntilor Padurea Craiului si zona de vest a Muntilor Apuseni. Pestera Meziad are si o portiune reamenajata si deschisa turismului. Pestera se afla la circa trei kilometri de satul Meziad. Calea spre pestera este un drum forestier.


2012.11 Scoala de Fotografie Subterana organizata de A.S.Focul Viu


Nivel initiere.
Back to content | Back to main menu